csütörtök, július 29, 2010

Design - Design klasszikusok

Nagyságrendileg két évvel ezelőtt úrrá lett rajtam a MÁNIA, reménytelenül beleszerettem a klasszikusnak mondható design székekbe. Nem gyógyul meg a lábgomba Mies Van Der Rohe Barcelona széke nélkül, Dr. House vicodinos tripje sem olyan kellemes, ha azt nem Charles and Ray Eames által tervezett pihenőszékben telik. Szóval lépten-nyomon tátjuk őket, a lakberendezésben felkapottak - gondoljunk csak a Panton szék + Tulip table kombóra - és mégsem tudjuk mi a nevük?! Ez bosszantott a leginkább. Amikor elkészítettem az első székes videót, még nem állt rendelkezésemre a bibliám! Igen-igen, már csak így hívom :).  Charlotte and Peter Fiell: 1000 Chairs. Szóval nem kis munkámba került megtalálni a tervezők és a bútorok nevét. Két verzió is készült, mivel a gépem folyamatosan kifagyott, szentül meg voltam győződve arról, hogy az eredetinek nyoma veszett. Korai videó szerkesztős munkám a design chair, ez azért látszik, de ettől függetlenül informatív jellege értékelhető - akit ténylegesen érdekel van türelme hozzá, főleg az idővel álltam korábban hadilábon.

 

A kisfilmben szereplő design klasszikusok tervezői és elnevezésük:

Verner Panton -- Panton Chair
Verner Panton -- Panton Junior Chair
Mario Brunu -- Rodica
Ron Arad -- Voino
Eero Saarinen -- Tulip 2
Verner Panton - One piece of seating system
?
Finn Stone -- Ball Chair
Arifort -- Apollo Chair
Philippe Starck - Eros
Verner Panton -- Cone Chair
Pierre Paulin -- Little Tulip Chair
Verner Panton -- Cone Heart
Le Corbusier -- LC1
Ludwig Mies Van Der Rohe -- Barcelona
Breuer Marcel -- D4
Ludwig Mies Van Der Rohe -- MR10
Edra -- Red lip
Andrei Monteanu -- Luis Easy Chair
Fabien Baron -- Extra Armchair
Le Corbusier -- LC7
Arne Jacobsen -- Egg Chair
Harry Bertoia -- Wire
Eero Aarnio -- Ball Chair
Breuer Marcel -- Wassily Chair
Verner Panton -- Amoeba
?
Pierre Paulin -- Orange slice Chair
Eero Aarnio -- Bubble Chair
Le Corbusier -- LC8
Rene Holten -- f230 Libel Lounge

Charles & Ray Eames -- Lounge Chair
Ludwig Mies Van Der Rohe -- Barcelona with ottoman
?
Verner Panton -- Amoeba
?
Harry Bertoia -- Diamond Chair
?
Batti -- Placentero Chair
Philippe Starck -- Eros
Eero Aarnio -- Tomato Chair
Pierre Paulin -- Tongue
? -- Lobster (Shelly) Chair
Eero Saarinen -- Womb Chair
?
Eero Saarinen -- Tulip Chair
Le Corbusier -- LC3
Le Corbusier -- LC4
Gerrit Thomas Rietveld --- Red-blue-yellow
Eero Saarinen -- Tulip 2

Ismétlés a: Charles & Ray Eames -- Lounge Chair-től.

After Panton Chairs:

Pierre Paulin -- Le Chat Armchair
?
? - Vine Chair
?
Breuer Marcel -- Wassily Chair
Eero Aarnio -- Bubble Chair
Arne Jacobsen -- Swan
Arne Jacobsen -- Series 7
Ludwig Mies Van Der Rohe -- Barcelona Couch
Eileen Gray -- Monte Carlo Sofa
Arne Jacobsen -- Series 7
Ludwig Mies Van Der Rohe -- Brno Tubular

Még egyszer: Arifort -- Apollo Chair-től.
Nekem is feltűntek a kérdőjelek, vannak és maradnak is egyenlőre, de ha tudod "mi ez" írd meg! Viszont ahogy egyre mélyebben kezdtem beleásni magam a témába, sok érdekességgel, félreértéssel volt dolgom. Az egyik számomra legmegmosolyogtatóbb ezek közül az Eames házaspár esete. Kezdetben azt hittem testvérek:). Ezt követte az összeesküvés elméletek listámon azóta is helyet foglaló DAW, DSW, DKW, RAR, DAR, DSR, DSX, DAX, DAW stb. gyűjtő nevén: "az Eames-rejtély". Ezek a három betűs mozaik szavak ahogy értelmezem, kódok, mégpedig hogy milyen anyagból készült, milyen a láb kialakítása,  vagy valami ilyesmi lehet. A következő egy kis csalódás története, mégpedig Panton úrral kapcsolatban. Gunnar Aagaard Andersen dán tervező 1952-53-ban készített csirkeháló és újságpapír, - kárpit gyanánt szolgált - alumínium vagy üvegszál alapokon egy széket: ami a Panton szék elődje. A Panton széknek egyébként több verziója is létezik, az évek során az alapanyag is változott. Kezdjük korán a design szeretetére való nevelést Panton Junior székkel, ami kimondottan a gyerekek arányainak megfelelően lekicsinyített Panton szék. Sok utánzat van forgalomba. Ha abból indulok ki, hogy az Ikea SNILLE székei közül nálunk az irodában 3 év után 6-ból 4 eltört - 3000 Ft-ért mi másra számíthatunk -, tehát a minőséget fizetjük meg, eredeti termék vásárlásakor, hogy ne legyen drastic-plastic:).
Mivel pécsi születésű vagyok hozzám a legközelebb álló designer Breuer Marcel. Világhírű magyar építész, formatervező és Bauhaus mester. Szintén Bauhaus mestere volt Vaszilij Kandinszkij orosz absztrakt festőművész, és egyikük korszakalkotó ötletét, másikuk a nevét adta örök kedvencemhez a Wassily székhez - más néven B3 1925-26. Számos anekdota lengi körül szék keletkezését: eredetileg kerékpárváz adta az ötletet. Egy vízvezeték szerelő segítségével hegesztették össze az acél csöveket, és így készült el a prototípus. Bőr hát-, kartámla és az ülőfelület szinte lebeg. Maga a szék egy kocka formát jelenít meg, szellős átlátható és nagyon kényelmes. - Forrás: Fiona and Keith Baker: A 20. század bútorai. Az acél vázas bútorok mai napig meghatározó klasszikus design elemek a lakberendezésben.

Megosztás

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Moderálást követően a kommented láthatóvá válik! Köszönöm, hogy van véleményed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A mindenségben-mindenségből